torsdag den 7. februar 2019

Er fysiske bøger en uddøende race?

Helt personligt, så elsker jeg at have en ny bog i hånden. Duften af papir, vægten af den historie man nu skal igang med, forventningens glæde der spreder sig - mens boghylden bugner og er ved at falde ned. Men er jeg ene om det?


Vil folk hellere have e-bøger og lydbøger?


Jeg må indrømme, at 75% af de bøger jeg læser, dem læser jeg som e-bøger. Jeg elsker stadig den fysiske bog, men nogle gange er det bare nemmere med e-bøger og lydbøger.

Supermarkeder og kiosker gør det nemt at handle billige bøger, endda også nye prisvindende romaner har de tit på hylderne til en fordelagtig pris, så det er ikke fordi at de er forsvundet fra offentlighedens åsyn, og de bliver bestemt også købt.
Internethandel har dog vundet indpas, det er nemt at sidde ved sin computer og vælge de bøger ud man kunne tænke sig at læse, og så lander de i ens postkasse et par dage senere.

Men med lydbøger og e-bøger er det endda nemmere, de købes og downloades så de med det samme er til rådighed på en mobil, tablet eller e-læser.
Der er dukket flere abonnents sider op, fx. Mofibo og Storytel som man automatisk får med når man køber et mobilabonnent, og man har dermed adgang til et kæmpe bibliotek af lydbøger og e-bøger, så man bare kan gå i gang med at læse hvad hjertet begærer.

Kommercielt er omsætningen af digitale udgivelser steget til 18,5 % af forlagenes samlede omsætning, og 20,4 % af omsætningen af skønlitteratur var digital i 2017.
Netlydbøgernes omsætning er steget med ikke mindre end 33 % i 2017.
Når det gælder læsning af e-bøger, var der i 2017 9,9 % af befolkningen, som læste e-bøger ugentligt eller hyppigere; blandt de ældre var andelen lidt lavere, blandt de yngre lidt højere. Tallet for den del af befolkningen, som aldrig læste e-bøger, var gradvist faldende, men i 2017 var der fortsat 56,9 % af befolkningen, som aldrig læste e-bøger. (Kilde: Bogen og litteraturens vilkår 2018 årsrapport)

Det er også muligt at låne bøger på biblioteket, så fylder de ikke på ens boghylde, men man får stadig mulighed for at læse det man synes er interessant. Samtidig kan der også lånes e-bøger og lydbøger via e-bib og e-reolen, og også dette har vundet indpas hos mange.

Jeg foretrækker dog at eje en bog, da jeg så kan læse den og genlæse den når jeg selv har lyst. Er det en bog der er lånt, så skal den jo afleveres tilbage igen, og helst inden for rimelig tid - og det er ikke sikkert at jeg lige når at blive færdig inden for den tid.

Fordele og ulemper ved de forskellige formater.


En fysisk bog kan være tung, lige meget om den er i hardback eller hæftet. Der skal være opbevaringsplads til den, når den ikke læses - fx. på en boghylde, og den kommer i mange former, farver og størrelser, så det kan være svært at få den til at passe ind.
Men samtidig, så kan forsiden opfordre dig til at læse bogen og få dig til at huske den bedre - du kan også læse bagsideteksten for et hurtigt resumé.

En e-bog fylder kun nogle mb på din e-bogslæser, så der kan du have tusindevis at bøger uden at skulle tænke på opbevaringsplads. Tilgengæld kan e-bøger være svære at skelne fra hinanden, da man ikke har forsiden at forholde sig til. De er dog nemmere at søge i, hvis man leder efter et bestemt sted i bogen og kan læses om aftenen/natten/i svag belysning.

En lydbog fylder heller ikke meget, den kan være på din mobil og kan høres med eller uden øretelefoner eller fx. når der køres bil over bilens højttalere. Ved at lytte til en bog, har du også hænderne fri til at kunne lave andre ting. Ulemperne ved en lydbog er, at man fx. ikke har det så godt med fortælle stemmen, så vil bogen heller ikke gøre et godt indtryk, og det er jo meget forskellige fra person til person hvordan man har det med kvinde og mande stemmer og hvordan trykket lægges på de forskellige ord osv.

Måske en truet race, men endnu ikke uddød.


Den fysiske bog lever fortsat i bedste velgående hos både forlag, boghandlere, biblioteker og læsere, og den fysiske boghandel er fortsat det sted, hvor flest danskere har gjort deres seneste bogkøb. (Kilde: Bogen og litteraturens vilkår 2018 årsrapport)

Men samtidig så er der en fremgang i e-bøger og lydbøger. Travlhed i hverdagen gør, at det måske er nemmere at høre en bog i bilen på vej til og fra arbejde, end det er at få tid til at læse i løbet af dagen når der skal laves mad, gøres rent og leges med børnene.

Det er også nemmere at have en bog på sin tablet eller mobil, som lige kan hives frem hvor man end er - mens man venter på bussen, eller i bussen, når man har 5 minutter til overs inden man skal videre eller som passager i bilen. Der er mange flere muligheder, når man har en bog 'ved hånden' som e-bog end når den er fysisk og skal kunne opbevares et sted. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar