fredag den 26. januar 2018

Outlander - Diana Gabaldon

Boganmeldelse:
Titel: Outlander
Forfatter: Diana Gabaldon
Udgivelses år: 2005
Forlag: Dell Publishing Company
Sprog: Engelsk
Antal sider: 850
Genre: Historisk fiktion, romantik


Jehjes:
Læst sprog: Engelsk
Læst som: E-bog
Læst dato: Januar 2018


Resumé


Anden verdenskrig er netop slut, og Clair Randall, som har været sygeplejerske under krigen, er nu på bryllupsrejse med manden Frank i det skotske højland.
På en tur til en høj med sten, kommer hun til at røre ved dem og bliver ført tilbage til Skotland i året 1743. Med hendes tøj og attitude bliver hun betegnet som en 'Outlander', en fremmed. Hun er kvinde, engelsk og alene - ikke den bedste kombination når man befinder sig et sted man ikke kender. Hun katapulteres ind i den verserende 'krig' mellem skotterne og englænderne. Efter en træls situation, hvor hun bliver antastet som værende en letlevende kvinde, bliver hun reddet/kidnappet af mænd fra klanen McKenzie og bliver tvunget til at tage med til deres hovedsæde.
Claire bliver venner med James Fraser, og han viser hende et liv som hun aldrig havde forestillet sig med Frank. Hun er splittet, for på en måde vil hun gerne tilbage til 1945 og Frank, men samtidig har James vist sig at være den mand hun ikke kan leve uden.

Lang som bare pokker


Jeg fik denne serie anbefalet af en ven. Jeg har tidligere læst en del historisk fiktion, mest omkring 1820'ernes engelske aristokrati, så dette var et område jeg ikke havde bevæget mig ind på før. 
Jeg fik fat i bøgerne, serien er på 8 bøger, alle som e-bøger og gav mig til at læse. Inden længe var jeg fanget og kunne næsten ikke slippe siderne. På et tidspunkt kom jeg til at se sideantallet - 850 sider, og da måtte jeg lige tage en dyb indånding. Puha, det var altså noget af en murstens roman jeg var gået i gang med her. Men selvom den var lang, så føltes den ikke sådan. 
Utroligt nok, så kunne den holde spændingen fra første til sidste side, og ved den sidste side - ja, der var jeg nødt til at starte på næste bog i serien. 
Det tager mig lidt længere at komme igennem disse lange bøger, men jeg nyder det.

Mange personer


Der er rigtig mange personer man skal forholde sig til, både i 1945 og i 1743, og det tager lige lidt tid inden man har regnet ud hvem er hvem og hvem 'holder de med'. Persongalleriet er meget nuanceret og der kommer konstant nye interessante personer ind, som man skal lære at kende. 
Selvom det til tider kan være lidt svært at holde rede på alt det der sker, så er Diana Gabaldon utrolig god til at fastholde spændingen. Lige som man tror, at nu kan der vist ikke ske mere, så kommer der en ny drejning som så igen viser hvor foranderligt livet kan være. 

Giv mig mere


Jeg er helt bidt af historien, og har fundet ud af at en del serien (ind til videre) er lavet som tv-miniserie - hvor hvert afsnit er af en times varighed, og hver bog består af lidt over 10 afsnit. Den MÅ jeg absolut se ved lejlighed! 
At følge Claire's splittelse mellem de to mænd hun elsker, på hver deres måde, og hvordan hun gang på gang kommer i konflikt med den ene eller anden, da hun jo gør tingene på en lidt anden måde, det er virkelig opløftende. Hvordan ville man selv reagere, hvis man selv bliv flytte 2-300 år tilbage i tiden? Hun tager både nogle gode og nogle knap så gode beslutninger, men jeg følger dem alle - og jeg har tænke mig at følge hende gennem alle bøgerne, selvom de er lange.
Indtil videre er 4 af seriens 8 bøger udgivet på dansk, af Gyldendal. Så er du ikke så meget til engelsk, så kan de nu også fås på dansk.
5 fantastiske stjerner tilfalder Diana Gabaldon og Outlander.

🌟🌟🌟🌟🌟

Ingen kommentarer:

Send en kommentar