onsdag den 15. november 2017

Skildpadder hele vejen ned - John Green

Boganmeldelse:
Titel: Skildpadder hele vejen ned
Forfatter: John Green
Udgivelses år: 2017
Forlag: Høst og søn
Sprog: Dansk
Antal sider: 282
Genre: YA
Original titel: Turtles all the way down
Originalsprog: Engelsk

Jehjes:
Læst sprog: Engelsk
Læst som: E-bog
Læst dato: November 2017

Resumé

En mand forsvinder fra lokalområdet. Aza Holmes og hendes veninde Daisy er opsatte på at få den dusør der er udlovet på ham. Da Aza kender hans søn, er det oplagt at begynde hos ham.
Aza har dog nogle tanker, som gør det svært for hende at fungere i samfundet. Hun lider af obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, og tænker derfor alt for meget over tingene.

You give your thoughts too much power, Aza.
Thoughts are only thoughts.
They are not you.
You belong to yourself, even when your thoughts don't.
- Dr. Singh til Aza Holmes.

Aza er fanget i sin egen verden

Aza og Daisy er, på overfladen, to almindelige skolepiger. De hygger med film, tøsesnakker om drenge og bruger meget tid sammen, og det er dejligt at følge deres samspil. Men samtidig, så skal der arbejdes meget for at holde deres venskab kørende, mest på grund af Azas tankevirksomhed. Aza overvejer alt, flere gange, og hvis der på en eller anden måde er bakterier indblandet, så går det helt galt. Det værste sted man kan opholde sig er for eksempel på sygehuset, da der er så mange bakterier, at man er helt sikker på at dø der. Så da Aza er indvolveret i et uheld, og kommer på sygehuset, ser det virkelig skidt ud for hende.

Det er svært at følge med i Azas tankegang, og ofte bliver det bare en lang smøre, uden rigtig nogen sammenhæng. Der var flere passager i bogen, som jeg måtte læse flere gange, og stadigvæk ikke helt gav nogen mening. Ja, jeg kan godt se at Aza har nogle problemer, og at hun burde tage sin medicin. Men det overskygger den handling der egentlig 'gør' bogen, og den kommer til at handle om Aza tvangstanker i stedet.


Hvad er der med de skildpadder

Bogens titel henviser til en måde at anskue livet på. At jordkloden egentlig bliver båret af en skildpadde, og den skildpadde bliver båret af endnu en skildpadde, som bliver båret af endnu en skildpadde og så videre. Der er ikke nogen 'nederste skildpadde', der vil altid være en der bærer den nederste. Og den måde at anskue livet på, er netop Azas udfordring.


It's turtles all the way fucking down, Holmesy.
You're trying to find the turtle at the bottom
 of the pile, but that's not how it works.

- Daisy der forsøger at forklare Aza hvordan verden ser ud.

Ikke min kop te

Jeg må indrømme, at bogen overhovedet ikke fangede mig. Den kunne have været virkelig god - for selve historien var der noget kød på, men Aza's tvangstanker var lige en tak for meget, og overskyggede handlingen.Alle disse imaginære problemer, gjorde bogen meget svær at holde fokus på. Havde Azas tanker været skåret ned til måske en fjerdedel, og der så var gjort mere ud af baghistorien, så ville den fra min synsvinkel have været noget mere læsværdig.
Jeg giver den 2 stjerner - på baggrund af handlingen der 'kunne' have været god.

🌟🌟✰✰✰

Ingen kommentarer:

Send en kommentar