onsdag den 18. oktober 2017

Bøger som film

 

At elske eller hade

Mange bøger bliver filmatiseret, med større eller mindre held. Nogle bliver gigantiske succeser, mens andre hurtigt bliver glemt. Nogle er fantastiske, andre ville man ønske ville blive genindspillet eller at de slet ikke var blevet filmatiseret i det hele taget.
Når man læser en bog, så danner man sig et indtryk af, hvordan karaktererne ser ud, lyder og opfører sig. Ved en filmatisering er det instruktørens opfattelse af disse ting, og de kan være vidt forskellige fra enhver læsers forestilling. Harry Potter bøgerne blev filmatiseret med stor succes, selvom for eksempel Hermione ikke ser ud som beskrevet i bøgerne (store fortænder blandt andet), men nogle gange er det muligt at abstrahere fra sådanne ting og nyde historien i stedet.
Der er bare nogle bøger som er bedre, nemmere og lettere at filmatisere end andre, og det gælder alle genrer.

Åh, gid de ville stoppe

Lad mig fremhæve Eragon af Christopher Paolini. Bogen/bøgerne indeholder mange virkelig gode scener og samtaler, som kunne være blevet helt utrolige på film. Men instruktøren valgte at fokusere på andre ting, og det gør filmen for usammenhængende. Jeg tænkte flere gange, mens jeg så filmen, at nu måtte de gerne stoppe det de havde gang i og komme i gang med selve historien i stedet, men det skete desværre aldrig.
Tvillingerne som spiller en stor rolle gennem alle bøgerne, var for eksempel slet ikke med i filmen, hvilket måske forklarer hvorfor der aldrig kom en toer. Mit ønske havde også været at dragerne var mere lig dragen fra Dragonheart filmen (1996), og ikke var så tydelige computerskabte. Det havde helt sikkert gjort noget bedre for filmen.
Skuespillerne var i min optik okay castet, men selve historien var lavet for meget om, og der var for mange fejl til, at der rent faktisk kunne laves film til de resterende bøger. Mit håb er, at der forhåbentlig snart, er en ny instruktør, der tør give sig i kast med opgaven, og så gør den mere tro mod bogen - og at der så samtidig er råd og mulighed for at filme de resterende bøger, således at alderen på Eragon sådan nogen lunde passer hele vejen igennem.

Vi prøver igen

Klassikere, eller måske nærmere de klassiske personer, såsom Alice i eventyrland af Lewis Carroll eller Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, er efterhånden blevet filmatiseret et utal af gange. Nogle gange er de blevet omskrevet så man kun lige aner historien endnu, men fungerer som helt nye film. Andre gange er det kun personerne der er genkendelige, og selve historien intet har med den originale bog at gøre.
Nogle kan bedst lide originalerne, andre har det fint med de nyere versioner.
Nogle gange er det også helt okay, at starte forfra igen, så man kan lave om på fortidens brølere - men rent faktisk er det oftest film og bøger der betragtes som udemærkede, der bliver lavet en remake af.
Tænk for eksempel på Ben-Hur. Skrevet i 1880 af Lew Wallace. Filmatiseret først et par gange som stumfilm, og så i 1959 kom den mest kendte version, som vandt hele 11 Oscars. Og nu er den endnu engang filmatiseret i 2016. Og lur mig om den ikke bliver remade om 20-30 år igen.

Hvorfor blev den filmatiseret?

Nogle gange kan det godt undre mig, at en bog er blevet filmatiseret. For eksempel hvis teknologien endnu ikke helt er på plads til at kunne frembringe de effekter der burde bruges. Nogen gange virker det til, at fordi en bog har en stor følgerskare, så er der nogle der synes at den skal filmatiseres hurtigst muligt. Uden tanke for handling, personer og så videre. Oftest bliver det gjort i en god mening, andre gange er det kun for profittens skyld. Jo flere penge man kan hive ud af et emne, jo bedre.

Hvilke bøger kunne blive gode på film?

Der findes flere bøger, som endnu ikke er filmatiseret, men som helt sikkert vil blive det på et tidspunkt. Meget handler om hvor populære de forskellige bøger er - jo mere populær, jo større sandsynlighed for en filmatisering.
Selection serien af Kiera Cass - en romantisk version af Hunger Games - har alt hvad der skal til for en filmatisering. En spændende og medrivende historie, kærlighed og krig.
The Shadowhunters cronicles af Cassandra Clare, er meget populære, og der skulle være flere der forsøger at få rettighederne til at filmatisere dem. 
Jeg ville personligt gerne se et remake af Percy Jackson serien (af Rick Riordan), gerne så der er mulighed for at lave alle filmene, inden hovedpersonen bliver for gammel. De film kunne blive enestående, da jeg er sikker på at computerteknologien nu er så meget med, at det vil kunne laves så monstre og effekter ser 'normale' ud.
Spektrum-serien af Nanna Foss ville jeg også gerne se, men først når alle bøgerne er udkommet. Jeg er ikke fan af at filmene begyndes inden selve historien er afsluttet - som med Harry Potter.

Hvilke favoritter har du? Hvilke bøger ville du gerne se filmatiseret - og hvem skulle evt. spille med? Giv gerne dit bud i kommentarerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar