torsdag den 5. oktober 2017

Er du okay, Marie? - Anika Eibe


Boganmeldelse:

Titel: Er du okay, Marie?
Forfatter: Anika Eibe
Udgivelses år: 2016
Forlag: Tellerup
Sprog: Dansk
Antal sider: 181
Genre: Ungdomsbøger

Jehjes:
Læst sprog: Dansk
Læst som: Fysisk bog
Læst dato: Oktober 2017


Resumé

Er du okay, Marie? Er første bog i 'okay'-serien af den danske forfatter Anika Eibe. Vi følger Marie, en ganske almindelig teenagepige, som kæmper med et problem.
Marie er vant til at blive kaldt taber, og det der er værre, af drengene i klassen, så det er ikke fordi hun glæder sig til at starte igen efter sommerferien. Men sommerferien har bragt hende en kropslig forandring, som gør en stor forskel i den måde som drengene nu betragter hende på. Men er det nu også en fordel? Er det så godt pludselig at være med i kliken?

Da jeg var teenager...

Hvem husker ikke teenagetiden, en tid med forvirring, forelskelse og forandring. Alle de tanker der flyver rundt i hovedet, samtidig med at kroppen udvikler sig og man bliver mere bevidst om sin seksualitet. Marie er midt i dette kaos og skal samtidig bearbejde tidligere års mobning, så der er intet at sige til at hun måske begår nogle fejl.

Hun bruger musikken til at glemme og gemme sig bag, i håbet om at hun på den måde slipper nogenlunde anonymt gennem skoledagen og de daglige angstanfald med mavekramper. Nye venskaber bliver dannet og omgangskredsen udvides, problemer opstår og usikkerheden viser sig igen. Hvem passer på hvem? Hvem kan man stole på?

"Hvorfor mig? Jeg kunne ikke se hvorfor jeg
skulle være så meget anderledes end
de andre. Hvorfor var det lige mig
det altid gik ud over?”
- Marie

Et tabu

Okay-serien tager udgangspunkt i en gruppe teenagere, som hver kæmper med et tabubelagt problem. Anika Eibe bruger en let fortællestil og realisme til at sætte fokus på disse ting. Det er nemt at sætte sig ind i Maries vanskeligheder, man kommer selv til at føle sig som en usikker teenager.
Ikke mange tør skrive om sådanne problemer, som der helt sikkert er en hel del, der kan nikke genkendende til. Det er et svært emne og meget grænseoverskridende at give sig i kast med.

Meget virkelighedstro

Jeg vil sige, at bogen henvender sig mest til teenagere, der helt sikkert vil kunne identificere sig med Marie. Det er netop deres hverdag der her beskrives; skolen, kammeraterne og festerne i weekenden.
Grafisk er bogen virkelig flot. Forsiden viser en pige, gemt i sin hættetrøje med øretelefoner i, omgivet af en masse ord, som går igen i bogen. Disse ord viser hvilken forvirring og frustration Marie gennemgår.
Sproget flyder ubesværet, og er meget tidssvarende - ordet 'Fuck' optræder en del gange. Men igen, er dette noget som målgruppen vil kunne genkende fra deres egen hverdag.

Læs den sammen med din teenager!

Jeg giver bogen 4 ud af 5 stjerner. De gives på baggrund af Maries historie, det specielle emne og den måde jeg kan identificere mig selv med Marie. Jeg var total opslugt af bogen, og læste den i løbet af et par timer. Den giver stof til eftertanke, og jeg elskede den fra første side. Den er absolut værd at læse, og har du selv teenagere, anbefales det virkelig. Og lad dem selv læse den også, den er oplagt til en god samtale omkring mobning og seksualitet. Den mangler lidt dybde, for at få den sidste stjerne, men Anika har virkelig gang i noget rigtigt med denne serie. Bliv endelig ved - og jeg glæder mig til at læse de næste bøger om de andre teenagere og deres problemer.

🌟🌟🌟🌟✰

1 kommentar:

  1. Tusind tak for den skønne anmeldelse! Og held og lykke med den nye blog. :-)
    Mvh Anika Eibe

    SvarSlet