lørdag den 14. oktober 2017

Stolthed og fordom - Jane Austen

Boganmeldelse:
Titel: Stolthed og fordom
Forfatter: Jane Austen
Udgivelses år: 1813
Forlag: Whitehall
Sprog: Dansk
Antal sider: 310
Genre: Klassikere
Original titel: Pride and prejustice
Originalsprog: Engelsk

Jehjes:
Læst sprog: Dansk
Læst som: Fysisk bog
Læst dato: Oktober 2017

Resumé

Fru Bennet har kun én tanke i hovedet; hun skal sørge for at hendes fem døtre bliver godt gift. På godset i nærheden flytter en ung mand, Mr. Bingley, ind, med en ven og sin søster. Denne mand er tydeligvis et godt parti for hendes ældste datter Jane, og hun sætter alt ind på at få Jane gift ind i den familie.
Den næstældste datter, Elizabeth, overhører imidlertid vennen Mr. Darcy omtale familien Bennet som nogle man absolut ikke bør omgås. Hun dømmer ham til at være arrogant, frastødende og absolut ikke et godt parti, selvom han er en mand med formue. Skæbnen vil dog, at han bliver betaget af hende. De må nu afvikle deres afsky for hinanden i 1800-tallets England.

Hun er måske ikke værst,
men ikke nær køn nok til at friste mig.

- Mr. Darcy om Elizabeth Bennet.

Kan læses igen og igen

Mit eksemplar af bogen, er et jeg har fundet i en genbrugsbutik for år tilbage, og jeg måtte bare eje den. Det er en special udgave, trykt i Genéve og udgivet af Edito bøger. Den er i en flot vinrød farve, med guld markeringer og indeholder blandt andet et billede af forfatteren Jane Austen, og der udover flere andre illustrationer. Jeg har læst bogen mindst 10 gange, og hver gang opdager jeg nye detaljer og nuancer som jeg ikke har lagt mærke til de foregående gange.


Nogle er blevet tvunget til at læse den i skolen, hvilket kan være en dræber i sig selv, men selve sproget er også svært. Sproget er tidstypisk, og der bruges ord som at aflægge visit, kurmageri og galanteri, som ikke er nogle vi normalt ville bruge i dagens Danmark.
Selve historien er den klassiske; mand møder kvinde, de kan umiddelbart ikke udstå hinanden, men skifter mening, og får alligevel hinanden i enden. Ikke så mange dikkedarer i det. Men det der gør lige præcis denne bog til noget særligt, er den måde de omgås hinanden. De har hver deres stærke personligheder, og stammer for forskellige samfundslag - hvilken nok også var grunden til at Elizabeth i starten så Mr. Darcy som storsnudet og utålelig.

Romantik i 1800-tallet

Det er ren romantik, men med et twist. Der er ingen sex, et enkelt dydigt kys og ellers bare en masse dybe samtaler. Dengang skulle en kvinde være ærbar, dannet og mest fungere som et kønt påhæng. Kvinder kunne ikke selv arve noget, så det var var vigtigt at finde et godt parti at gifte sig med. Nogle var så heldige at gifte sig på baggrund af kærlighed, mens andre måtte bide i det sure æble og gifte sig grundet penge eller stand. Men gift skulle en kvinde helst blive. At ende sine dage som pengeløs jomfru, var absolut ikke noget at stræbe efter. 


En kvinde skal have grundigt kendskab til musik,
sang, tegning, dans og de moderne sprog
 for at fortjene sådan en benævnelse...

- Frøken Bingley om hvad der gør en dygtig kvinde

Klassiker, uden tvivl

Min vurdering af bogen er 5 ud af 5 stjerner. Den er absolut anbefalelsesværdig. Bogen giver et godt indblik i livet i starten af 1800-tallet. Hvordan mænd og kvinder omgik hinanden, hvor vigtigt det var at blive godt gift samt problemer med netop stolthed og fordomme folk imellem.
Er du ikke til romantik, flotte beskrivelser og livet i 1800-tallet, så kan det godt være at denne bog ikke er for dig. Men gør dig selv den tjeneste, at forsøge at komme igennem den alligevel. Jeg tror ikke du vil fortryde det - og så vil Bridget Jones dagbog (bog af Helen Fielding, filmatiseret i 2001) give meget mere mening.

🌟🌟🌟🌟🌟

Ingen kommentarer:

Send en kommentar